חיפוש

מילון מושגים פרקטי

מילון המושגים השימושי שכתבתי ינסה לתאר את המונחים השכיחים בתחום, מהעניים שלי כמנהל לשעבר של תחום האופציות לעובדים ברשות המיסים. מתחת לכל הגדרה הוספתי טיפ בעל ערך שיש להביא בחשבון.

מניה (share or stock)

סוג של נייר ערך הוני (בניגוד להתחייבות כגון הלוואה) שמקצה חברה למשקיע תמורה כסף ועובד תמורת שירותי עבודה, המאגד זכויות וחובות אשר מוקנות למחזיק באותו סוג מניה (כגון מניה רגילה או מניית בכורה) לפי תקנון החברה וכפופות להוראות חוק החברות. מספר המניות המוחזקות מתוך סך הכול המניות המונפקות בידי בעל מניות מייצג את שיעור הבעלות בחברה.
הזכויות הנפוצות מכוח המנייה הן: זכות הצבעה באסיפה הכללית של בעלי מניות החברה, זכות לקבלת דיבידנד (תשלום אשר מעבירה החברה לבעלי המניות מתוך רווחיה, במועד בו החליטה החברה על חלוקת רווחים), הזכות למכור לבעל מניות חדש, הזכות לקבלת מיידע מהחברה (כגון נתונים כספיים ועסקיים שונים לעקוב אחר השקעתו) וכן זכויות בפירוק (לרוב בא לידי ביטוי באקזיט). כאמור, למניה צמודות גם חובות כגון אלה: חובת תום הלב (כלפי החברה וכלפי בעלי המניות האחרים להימנע מניצול לרעה של כוחו בחברה), חובת ההגינות (מטילה מי שנמצא בעמדת כוח את החובה לנהוג בהגינות כלפי החברה) וחובת איסור הקיפוח (אוסר על בעל מניות לקפח בעלי מניות אחרים).
טיפ של אלי חייקה! כמות המניות בידי העובד עלולה להטעות לגבי שיעור ההחזקה.

טיפ נוסף של אלי חייקה! מניות לעובדים לרוב רגילות ונחותות למניות האחרות בחברה כגון מניות בכורה.

אופציה לעובד employee stock option) ESO)

אופציה היא זכות חוזית. כתב האופציה מקנה לעובד זכות לרכוש מניה של החברה במחיר ידוע מראש (מימוש אופציה נקרא: "המרה"). המחיר מוגדר כ"מחיר מימוש" או "תוספת המימוש", כאשר מייד לאחר תשלום מחיר המימוש לחברה (לעיתי המימוש נעשה בנטו) מונפקת בגין האופציה מניה (לרוב כל אופציה מקנה זכות מימוש למניה אחת). המרת האופציה ומכירתה תלוי במחיר המימוש ויש לבחון במועד הרצוי האם זה כלכלי לממש ולמכור ולפי החלטתו הבלעדית של העובד וזאת בהתאם לשווי המניה במועד מכירתה.
כך לדוגמה: אם מחיר המניה עומד על 120 דולר, ומחיר המימוש של האופציה הוא 100 דולר, בעל האופציה יכול לממש את האופציה, לקבל מניה ולמכור אותה ברווח של 20 דולר ("אופצייה בתוך הכסף"). ואולם, אם מחיר המניה היה 80 דולר לא כדאי לעובד להמיר את האופצייה למניה ("אופציה מחוץ לכסף").
לכל אופציה יש תאריך פקיעה (מספר שנים ממועד ההענקה), כך שככל שהאופציה לא תמומש עד למועד פקיעתה היא נעלמת וחוזרת לחברה. כמו כן, האופציה ברוב המקרים כפופה ללוח זמני הבשלה (Vesting) כפי שנקבע בהסכם מול העובד, כך שהיא אינה ניתנת למימוש באופן מידי, אלא רק לאחר חלוף התקופה כפי שהוגדר בעת הענקת האופציה.

טיפ אלי חייקה! על העובד לקרוא ולהבין היטב את תנאי ההקצאה, מכיוון שכמות האופציות המוענקת, מחיר המימוש ולוח זמני ההבשלה והפקיעה שונים ומגוונים.

טיפ נוסף אלי חייקה! משפטית האופציות לעובדים היא בגדר מעין אופציית רכש call option שבו ניתנת לעובד הזכות לקנות את המניות של החברה (ההופכי של אופציית מכר put option).

דירקטוריון חברה

חברי דירקטוריון החברה (נקרא גם חבר המנהלים/ בורד) נבחרים באסיפת בעלי המניות. תפקיד הדירקטוריון לייצג את אינטרס כלל בעלי המניות. בהתאם להוראות חוק החברות, בחברה ציבורית ישנה חובה למנות שני דירקטורים חיצוניים (דח"צים) אשר תפקידם לייצג את האינטרסים של הציבור. בחברה פרטית יש חובה למנות לכל הפחות דירקטור אחד. תפקיד הדירקטור לפקח על ביצועי החברה ולסייע בקידום הצלחתה.

Employee Stock Option Plan תכנית אופציות –

תכנית האופציות מהווה מסמך משפטי כללי המגדיר את העקרונות על פיהם יוקצו הקצאות פרטניות לכל ניצע במהלך חיי תכנית התגמול, כאשר תכנית האופציות פוקעת כעבור מספר שנים כפי שיוגדר מראש על ידי החברה (לרוב 10 שנים).

כתב הקצאה – Grant Letter

כתב הקצאה לעיתים מכונה "כתב ההענקה" הוא הסכם בין החברה לבין העובד המסוים (בניגוד לתוכנית ההקצאה שהיא כללית ורחבה) שבו מפורטים בין היתר תנאי ההקצאה, כמות האופציות, תוספת המימוש, מועד הפקיעה ותקופת ההבשלה.

טיפ אלי חייקה! על העובד להקפיד לחתום על כתב ההקצאה.

וורנטים warrant

מכשיר הוני, הדומה במהותו לאופציות, המאפשר למחזיקו (בדרך כלל משקיע) להשקיע סכום כסף נוסף בחברה תמורת רכישת מניות נוספות. מטרת הוורנט היא לאפשר למשקיע להשקיע סכומים נוספים בחברה.
וורנטים לעיתים ניתנים למשקיע במסגרת סיבוב השקעה בתור "צ'ופר" על השקעתו והם גם לעיתים כוללים הנחה מסוימת למשקיע על המחיר למניה (לעומת המחיר למניה בסיבוב ההשקעה) בעת מימוש הוורנטים.

Pre-Emptive Right זכות מצרנות

לעיתים בסביבי השקעה מתקדמים החברה מציעה להנפיק ניירות ערך חדשים (לדוגמה, מניות או ניירות ערך המירים למניות), אזי לכל אחד מבעלי המניות הזכאים לזכות המצרנות תהא הזכות להשתתף בהנפקה ולרכוש את חלקו על בסיס פרו
רטה (כלומר, בהתבסס על שיעור החזקותיו היחסי בחברה) בניירות הערך החדשים, תחת אותם התנאים בה
החברה מציעה להנפיק את ניירות הערך החדשים. זכות זו מאפשרת לבעלי המניות הקיימים להשתתף
בסבבי השקעה בחברה לפי חלקם היחסי בחברה, וכך לשמור על אחוזי החזקותיהם בחברה.

טיפ אלי חייקה! תשאל מי מקבל את הזכות שעלולה לגרום לדילול.

אופציה בכסף At the Money (ATM)

אופציה שתוספת המימוש הקבועה בה שווה לשווי המניה ביום נתון, בדרך כלל חברות נוהגות להקצות לעובדים אופציות בכסף וכך לעודד ולתמרץ אותם לעבוד ולהעלות את מחיר המניה. לדוגמה: מחיר המניה 100 דולר וגובה תוספת המימוש 100 דולר למניה (גלום רווח של 0 דולר).

טיפ אלי חייקה! לרוב לאזרחים אמריקאיים זהו קריטריון מהותי להטבות המס (ראו גם הגדרת 409A).

אופציה בתוך הכסף In the Money (ITM)

אופציה אשר תוספת המימוש הקבועה בה נמוכה ממחיר המניה או שווי המניה ביום נתון, לדוגמה: מחיר המניה 120 דולר וגובה תוספת המימוש 100 דולר למניה (גלום רווח של 20 דולר).

טיפ אלי חייקה! הקצאת אופציה לעובד בתוך הכסף בחברה ציבורית מהווה מרכיב פירותי חדש לעובד.

אופציה מחוץ לכסף Out of the Money (OTM)

אופציה אשר תוספת המימוש הקבועה בה גבוהה ממחיר המניה או שווי המניה ביום נתון, במצב זה לעובד אין כל תמריץ שהרי תוספת המימוש עולה על מחיר המניה. לדוגמה: מחיר המניה 80 דולר וגובה תוספת המימוש 100 דולר למניה (גלום הפסד של 20 דולר).

טיפ אלי חייקה! במצבים אלו נוהג לבצע תמחור מחדש של האופציות ובכל להביא את האופציה לכסף.

פקיעה (Expire)

המועד האחרון שבו ניתן להמיר את האופציה למניה. ככלל אורך חיי האופציות הוא עד 7 ל-10 שנים. אופציות שלא הומרו עד
מועד זה פוקעות ומתבטלות. מטרת העובד להשביח את שווי החברה שהאופציות תהיה בתוך הכסף וישתלם לו להמירן למניות בטרם יפקעו.

טיפ אלי חייקה! זהירות בפיטורין המועדים מתקצרים מאוד.

האצה (acceleration)

האצה היא בגדר מצב שבו תקופת ההבשלה של אופציות מתקצרת בקרות אירוע כלשהו כגון אלה: אקזיט, הנפקה, סיום יחסי עובד מעביד. האצת הבשלה היא פעולה המיטיבה עם העובד ומקצרת לו את תקופת הזכאות למניה.

טיפ אלי חייקה! האצה לעיתים יכולה לגרום למס גבוה לעובד.

טיפ נוסף אלי חייקה! יש לשים לב ל-   Double-trigger acceleration לעומת Single-Trigger בהאצה הכפולה האירוע יעשה לא רק באקזיט, אלא גם נדרש הליך פיטורין.

חסימה רגולטורית Regulatory block

חסימה מכוח חוק האוסרת מכירה למשך תקופה מסוימת, במצב של הנפקת אופציות או מניות בחברה ציבורית שלא על פי תשקיף קיימת חסימה בסעיף 15(ג) בחוק נירות הערך וכלל 144 האמריקאי לתקופה של חצי שנה ממועד ההנפקה.

טיפ אלי חייקה! בלבול נפוץ הוא להתבלבל בין חסימות לפי חוקי הבורסה לבין חוקי פקודת מס הכנסה ולבין תקופת הבשלה.

אסיפה כללית (general meeting)

אספת בעלי המניות של חברה והיא נחשבת לאחת משלושת האורגנים שלה (אסיפה כללית, דירקטוריון ומנכ"ל), סמכויות האסיפה הכללית נקבעות עם הקמת החברה בתקנון ובכפוף להוראות חוק החברות.

טיפ אלי חייקה! לעיתים מועד האסיפה הכללית עלול לפגוע בהטבות המס.

ועדת תגמול (The compensation committee) 

ועדה מטעם דירקטוריון החברה המאשרת את הקצאת התגמולים של מניות ואופציות בחברה.

טיפ אלי חייקה! לעיתים מועד החלטת הוועדה עלול לפגוע בהטבות המס.

הפקדה אצל נאמן Deposit with a trustee))

אחד התנאים הבסיסיים לכניסה לסעיף 102 במסלולי נאמן (רווח הון והכנסת עבודה) הוא הפקדת המניות או האופציות אצל הנאמן במועד ההקצאה. בגלל הקושי בביצוע ההפקדה אצל הנאמן במועד ההקצאה הייתי שותף לכתיבת הנחיה מ-24.7.2012 ובו קבענו תנאים. בין היתר, כי את החלטת הדירקטוריון יש להפקיד אצל הנאמן תוך 45 יום מיום ההקצאה ואת כתבי ההקצאה יש להפקיד תוך 90 יום מיום ההקצאה.

טיפ אלי חייקה! במקרה של הקצאת מניות בחברה פרטית יש להפקיד את תעודות המניה המקוריות אצל הנאמן תוך 90 יום מיום החלטת הדירקטוריון.

102 הישן

במסגרת תיקון פקודת מס הכנסה (מספר 132) תוקנו סעיפים רבים ובין היתר סעיף ההטבות העיקריים באופציות לעובדים שהוא סעיף 102. מאז מקובל בפרקטיקה לקרוא להקצאות לפני התיקון "102 ישן" ואחרי התיקון "102 חדש".

טיפ אלי חייקה! 102 הישן חל בין השנים 1989-2002 וקבע שיעורי מס מגוונים שיש לבחון הקצאות מתקופה זאת.

הפרה (violation)

הפרה היא עגה מקצועית לאי עמידה בתנאי סעיף 102 שבו עובד שנכלל בסעיף 102 לפקודה הפר את ההוראות הכלולות בסעיף 102 ובכך הוא יוצא מתחולת הסעיף לדוגמה: עובד במחזיק במניות 102 הוני מוכר את המניות לפי תום תקופת החסימה.

טיפ אלי חייקה! הסנקציות בהפרה קבועות בסעיף 102 ובכללים וקובעות מס שולי מירבי עקב אותה הפרה.

המרה (Exercise) / מועד ההמרה (Exercise date)

פעולה ההופכת את האופציה למניה בדרך כלל עם תשלום תוספת מימוש נקובה שנקבעה מראש. העובד פונה לחברה על מנת להמיר את האופציות שבידו למניות. לאחר ההמרה מונפקות לו מניות.

טיפ אלי חייקה! בניגוד לכלל המיסוי במעוד מכירת המניה, לעיתים פעולת ההמרה היא אירוע מס הן בישראל הן מחוץ לישראל.

הוצאה מוכרת לצורכי מס בסעיף 102

פקודת מס הכנסה בדרך כלל איננה מאפשרת ניכוי הוצאות רעיוניות אצל המעביד אולם סעיף 102(ד) לפקודהמתיר הוצאה זו למעביד בסייגים מסוימים כגון אלה: מנגנון הגבלה, עיתוי ההוצאה והוצאה רק על המרכיב הפירותי שנזקף לעובד.

טיפ אלי חייקה! בניגוד להגיון לעיתים אף שהעובד מחויב במס שולי המעביד אינו זכאי לניכוי ההוצאה.

הוצאה בסעיף 102

פקודת מס הכנסה בד"כ איננה מאפשרת ניכוי הוצאות רעיוניות אצל המעביד אולם סעיף 102(ד) לפקודה מתיר הוצאה זו למעביד בסייגים מסוימים כגון: מנגנון הגבלה, עיתוי ההוצאה והוצאה רק על המרכיב הפירותי שנזקף לעובד.

עובד

עובד מוגדר בסעיף 102 לפקודה והכוונה למי שמתקיים לגביו יחסי עובד מעביד לרבות נושא משרה כגון דירקטור ובתנאי שאינו בעל שליטה (מחזיק 10% ומעלה בחברה).
טיפ אלי חייקה! חשוב לוודא שעומדים בהגדרת עובד, כיוון שזאת דלת הכניסה לסעיף הטבות המס.

טיפ נוסף אלי חייקה! יש לשים לב בהקצאות לבעלי חברות ארנק (לפי סעיף 62א לפקודה) חוזר מס הכנסה מס' 10/2017 בנושא: סעיף 62א לפקודת מס הכנסה- מיסוי בעל מניות מהותי בחברת מעטים או לחברה משפחתית (לפי סעיף 64א לפקודה) או חברת בית (לפי סעיף 64 לפקודה) ולהשלכות המס המיוחדות שלהן. יש לשים לב חוזר 02/2019 – בנושא הוראות סעיף 64 לעניין חברת בית וסעיף 64א לעניין חברה משפחתית – בעקבות תיקון מספר 245 לפקודת מס הכנסה.

רכישה עצמית Share repurchase

share buyback או stock repurchase פעולה כלכלית שבה החברה (ולא צד ג') רוכשת מניות שהיא עצמה הנפיקה בעבר, מבעלי מניות אחרים ו/או עובדים. חברה יכולה לבצע רכישה עצמית בתנאי שהיא עומדת בשני מבחנים: "מבחן הרווח" הדורש כי יהיו לחברה רווחים לחלוקה במאזן שלה, באמצעותם היא מסוגלת לבצע את הרכישה העצמית. שנית, "מבחן יכולת הפרעון", הדורש כי לא יתקיים חשש שבעקבות החלוקה החברה לא תוכל לעמוד בהתחייבויותיה.
טיפ אלי חייקה! לעניין 102 עולה השאלה האם רכישה מסוג זה פוגעת בהטבות המס.

טיפ נוסף אלי חיקה! חוזר מס הכנסה מספר 2/2018 בנושא: רכישה עצמית של מניות בהתאם לחוק החברות שהייתי שותף לכתיבתו מחדד בעניין זה.

שותפות (Partnership)

שותפות מהווה גוף שקוף והמיסוי הינו חד-שלבי לשותפים בשותפות, וזאת בניגוד לחברה שהמיסוי החל הוא דו-שלבי (מס חברות+מס דיבידנד). ככלל שותפויות אינן זכאיות להטבות המס לפי סעיף 102 לפקודה.

טיפ אלי חייקה! במקרים בהם השותפות מתנהגת כמו חברה לכל דבר ועניין, למשל: שותפות גז ונפט ושותפות מו"פ ייתכן וניתן להכניסן לכותלי סעיף 102. ב-2018 הייתי שותף לתמצית החלטת מיסוי מספר 1138/18 בעניין זה.

טיפ נוסף אלי חייקה! קרנות הון סיכון ודמי הצלחה יכולות להיכנס לכותלי מעין סעיף 102 בתנאים מסוימים.

הבשלה

פרק הזמן המינימלי שבו העובד נדרש לעבוד על מנת להיות זכאי להמיר את האופציות שבידיו למניות. ההבשלה יכולה להיות תלויית זמן (כגון 3 שנות עבודה – לרוב ההבשלה היא לסירוגין במנות רבעוניות, אך נדרשת לפחות שנה למנה הראשונה נקרא cliff) או תלויית ביצועים (כגון היקף מכירות או גיוס לקוחות חדשים), אך חייבת להיות מדידה וידועה מראש.

טיפ אלי חייקה! שינוי בתנאי ההבשלה לאחר ההקצאה של תקופת הבשלה עלולה לפגוע בתנאי סעיף 102.

טיפ אלי חייקה! ב-2018 הייתי שותף לכתיבת חוזר18/2018  של מס הכנסה העוסק בתגמול מבוסס הון שהבשלתו תלוית ביצועים. יש לקרוא בעיון.

מניות בכורה (Preferred shares)

מניה עדיפה בתנאים שלה (לרוב בדיבידנד או באקזיט). העובד יקבל לרוב מניות רגילות ולא יהיה זכאי ליתרון של מניית בכורה.
טיפ אלי חייקה! לכאורה לא חלות עליהן הטבות המס על פי סעיף 102.

מניות בנות פדיון (Redemptive shares)

מניות בנות פדיון הן מניות הניתנות לפדיון במזומן על ידי החברה שהנפיקה את המניות לעובד.

טיפ אלי חייקה! לכאורה לא חלות עליהן הטבות המס על פי סעיף 102.

מניות פנטום (Phantom Stocks)

מניות פנטום אינן למעשה מניות אמיתיות, אלא מהוות שיטה למתן בונוס לעובד שנגזר ממחיר המניה. אין למניות פנטום כל זכויות צמודות כמו שיש למניה רגילה כגון זכויות הצבעה זכויות לדיבידנד וכיוצ"ב.

טיפ אלי חייקה! לכאורה לא חלות עליהן הטבות המס על פי סעיף 102.

מכירה כפויה

מכירה כפויה הינה מכירה שלא מרצון כלומר מכירה שבה אף אחד לא שואל את העובדים והדבר נכפה עליהם. נשאלת השאלה האם עובדים הנמצאים בתקופת החסימה הינם בהפרה. תקנות מכירה שלא מרצון משנת 2017 מאפשרות למנהל לאשר עמידה בסעיף 102 במקרה זה.

בעל שליטה Holder of controlling interest

מוחרג מהגדרת עובד לפי סעיף 102 ומוגדר בסעיף 32(9) כמי שמחזיק, במישרין או בעקיפין, לבדו או יחד עם קרובו באחת מאלה:
1. ב-10% לפחות מהון המניות שהוצא.

2. ב-10% לפחות מכוח ההצבעה.
3. בזכות להחזיק ב-10% לפחות מהון המניות שהוצא או ב-10% לפחות מכוח ההצבעה
4. בזכות לקבל לפחות 10% מהרווחים
5. בזכות למנות מנהל

טיפ אלי חייקה! הגדרה חשובה שהיא בגדר דלת הכנסה לסעיף.

סעיף 3(ט) לפקודת מס הכנסה

סעיף 3(ט) לפקודה הינו סעיף לוין לסעיפי הכנסת עבודה (2(2)) והכנסה ממשלח יד (2(1)) לפקודה קובע את כימות ההכנסה החייבת במס ועיתוי ההכנסה גם במתן אופציות לעובד, נותן שירותים ובעלי שליטה.

טיפ אלי חייקה! הסעיף נחות בהטבות המס, לעומת סעיף 102 ויש להערך בהקדם להימנע מלהיכנס לגדרו.

שווי ההטבה לפי סעיף 102 לפקודה

שווי ההטבה הוא בגדר מעין רווח ההון ו למעשה "סכום ההכנסה" (בסיס המס) שבגינו מחושב המס. ככלל שווי ההטבה ב-102 הינו שווי המניה במועד המכירה בניכוי תוספת מימוש ממודדת מיום התשלום ליום המכירה.

טיפ אלי חייקה! יש לשים לב למטבע חישוב המידוד.

תום התקופה או חסימה

מדובר בתקופת החסימה בה הנאמן יחזיק את המניות החל מהיום שבו הן הוקצו והופקדו אצלו,
המפורט להלן:
1. במסלול רווח הון -24 חודשים מיום שבו הוקצו המניות והופקדו בידי הנאמן
2. במסלול הכנסת עבודה -12 חודשים מיום שבו הוקצו המניות והופקדו בידי הנאמן

מועד המימוש לפי סעיף 102 לפקודה

מימוש בסעיף 102 מהווה למעשה מכירה והוא המוקדם מבין העברת המניה מהנאמן לעובד או מכירת המניה בידי הנאמן.

טיפ אלי חייקה! מימוש לפי 102 שונה ממועד מימוש במקומות אחרים בפקודה.

דיבידנד (Dividend)

דיבידנד מהווה חלוקת רווח לבעלי המניות לפי החלטה של דירקטוריון החברה (אין חובה כלשהי). עובד המחזיק מניות 102 זכאי לדיבידנד כמו כל יתר בעלי המניות. בדרך כלל הדיבידנד לבעלי המניות משולם במזומן, אך ניתן גם לחלק אותו ב"עין" למשל על ידי מתן נכס לבעל המניה כגון מניה של חברה אחרת.
טיפ אלי חייקה! מהו שיעור המס המתאים לדיבידנד כגון 15% או 25% ואף 50%, עלתה במספר פסקי דין אחרונים שהייתי שותף בהם.

עובד

עובד מוגדר בסעיף 102: "לרבות נושא משרה שאינו בעל שליטה", אין בסעיף דרישה ליחסי עובד מעביד אך הפרקטיקה המקובלת ע"פ רוב מחייבת תקופת עבודה המהווה את תקופת ההבשלה שבסיומה יהא העובד זכאי לאופציות שהוקצו לו.

ניצע

ניצע הינו מקבל האופציות המוקצות ניצע יכול להיות גם עובד, ספק נותן שירותים, בעל מניות ובעל שליטה.
לעניין 102 הניצע חייב להיות עובד שאינו בעל שליטה בהתאם להגדרת עובד בסעיף 102.

בעל שליטה

בעל שליטה מוגדר בסעיף 32(9) לפקודת מס הכנסה וסעיף 102 מפנה להגדרה זו בהגדרת עובד ועיין שם.

נאמן 102

נאמן מוגדר בסעיף 102 כמי שפקיד השומה אישרו כנאמן לצורך סעיף זה לרבות עובד כנאמן יכול להתמנות
רק אחד מאלה:

1. עו"ד, רו"ח או חברה בערבות בלתי מוגבלת שכל בעלי מניותיה הם עורכי דין או רואי חשבון וכן כל הרשאי לשמש כנאמן לפי סעיף 9 לחוק השקעות משותפות בנאמנות, למעט "חברה מעבידה" אם לעובדיה הוקצו מניות בתכנית ההקצאה בגינה מבוקש מינוי נאמן, ולמעט בעל שליטה או עובד בחברה מעבידה כנ"ל.

2. עובד בחברה המדווחת שהוא עו"ד או רו"ח הנושא תפקיד מנכ"ל, סמנכ"ל, חשב או יועץ משפטי, ובלבד שלו עצמו לא הוקצו מניות באותה תכנית הקצאה.

שינוי מבנה Mergers and Acquisitions (M&A) מיזוגים ופיצולים

חלק ה2 לפקודה עוסק בשינויי מבנה – מיזוגים, פיצולים ושינויי מבנה. במסגרת אותם שינויי מבנה לעיתים חלק מבעלי הזכויות המשתתפים הם בעלי אופציות 102 שיש בגינן לבצע רצף מס, כלומר לשמר את מצב כפי שהיה עובר לשינוי המבנה. כלומר, לאחר שינוי מבנה העובד שקיבל אופציות למניות חברה א' עשוי למצוא עצמו מחזיק אופציות למניות חברה ב'.

טיפ אלי חייקה! לעיתים נדרשת החלטת מיסוי להבטיח את רצף המס והטבות המס

החלטת מיסוי (Tax Ruling)

החלטת מיסוי הינה החלטה הניתנת במסגרת הליך המתנהל מול המוסד להחלטות מיסוי בחטיבה המקצועית ברשות המיסים ביחס לעסקאות ו/או פעולות מסוימות, אשר קיימת לגביהן אי בהירות באשר להיבטי המס הנובעים מהם. הליך מתן החלטת מיסוי הינו כלי הכרחי בעולם המיסוי המודרני והוא מצוי ברוב מוחלט של מדינות העולם המערבי. החלטת מיסוי כאמור מאפשרת לנישום להשיג וודאות בנוגע להשלכת המיסוי של עסקה או פעולה אותה הוא עומד לבצע או שנמצאת בתהליך של ביצוע.

רילוקיישן

מעבר תושב ישראל מישראל לחו"ל או מחו"ל לישראל (במעמד עולה חדש או תושב חוזר). ישנן השפעות מיסוי רבות בשינוי תושבות. באופציות שינוי תושבות מסמן את נתח המס לכל מדינה בקרות אירוע מס כגון המרה או מכירה.

טיפ אלי חייקה! יש מספר גישות לחישוב המס .נדרשת הערכות מוקדמת ויש להיזהר מכפל מס.

שינוי מסלול

שינוי מסלול הינו בקשה להחלטת מיסוי מרשות המיסים שבאה לשנות את "המסלול הנוכחי" למסלול רווח הון עם נאמן. בד"כ "המסלול הנוכחי" כרוך במיסוי פירותי כגון מסלול 102 ללא נאמן ו-3(ט) ושינוי המסלול הופך את המסלול הנוכחי למסלול רווח הון עם נאמן. שינוי המסלול כרוך במספר תנאים והגבלות כגון שנתיים חסימה חדשות, אי קיזוז הפסדים, מרכיב פירותי בגין החלק הבשל עובר לשינוי המסלול וכיוצ"ב.

תמחור מחדש (Repricing)

במצב בו האופציה נמצאת מחוץ לכסף, כלומר תוספת המימוש גבוהה יותר משווי המניה התמריץ לעובד נפגע כגון מחיר המניה 10$ ותוספת המימוש 25$. יכולה לבחור החברה לבצע תמחור מחדש כגון ל-10$ ולהפחית את תוספת המימוש מטרתו לתמרץ את העובד מחדש.

טיפ אלי חיקה! תמחור מחדש מצריך פניה לרשות המיסים להחלטת מיסוי.

מימוש נטו (Net exercise)

מימוש נטו הוא בגדר הליך המרת האופציות למניות כשתוספת המימוש משולמת בצורת מניות, כלומר העובד כאילו מוכר חלק מהמניות בכדי לממן את תוספת המימוש, ולכן הוא יקבל פחות מניות ממה שמגיע לו. מנגנון המימוש נטו נכלל בדרך כלל בתוכנית האופציות.

טיפ אלי חיקה! לעיתים מימוש נטו מצריך פניה לרשות המיסים להחלטת מיסוי. על מנת להימנע מאירוע המס הרעיוני.

התאמות בתוספת המימוש כגון "התאמת דיבידנד"

לעיתים החברה עושה התאמות בכמויות של האופציות כגון מפיצול או איחוד מניות או חלוקת מניות הטבה. מנגנון נוסף הוא התאמת דיבידנד ומשמעו מתן "פיצוי" לבעלי אופציות 102 על כך שחולק דיבידנד ושווי החברה ירד עקב כך. הפיצוי בא לידי ביטוי בהפחתת תוספת המימוש שעל העובד לשלם אם וכאשר ימיר את האופציה למניה.

טיפ אלי חיקה! לעיתים פעולה זו כרוכה בקבלת החלטת מיסוי מרשות המיסים.

שינוי תקופת הבשלה

שינוי תקופת הבשלה לעובד הינה פתיחת הסכם ההקצאה וביצוע שינויים באותו הסכם. שינוי תקופת הבשלה מיועד לעסקה או סיום יחסי עובד מעביד ולעיתים במהלך עבודה רגיל ללא קשר לעסקה או סיום יחסים.
שינוי תקופת הבשלה מצריך בד"כ פניה לרשות המיסים להחלטת מיסוי וגורר תקופת חסימה חדשה של שנתיים במסלול ההוני.

ESPP (Employee Stock Purchase Plan) תוכנית חיסכון לרכישת מניות

תוכנית ESPP היא תוכנית אשר במסגרתה מוענקות לעובדים זכויות לרכישת מניות החברה הנסחרות בבורסה בהנחה ממחיר השוק (בדרך 15%). וזאת בכפוף לכך שעל פני תקופת חיסכון העובד מפריש חלק מהנטו שלו לטובת רכישת מניות החברה.

טיפ אלי חייקה! ניתן לפנות במסגרת החלטות מיסוי לרשות המיסים הן במסלול נאמן ה במסלול שאינו באמצעות נאמן.

(Restricted Stock Unit) RSU -יחידות מניה חסומות

הן למעשה מעין אופציות למניות ללא תוספת מימוש שמבשילות והופכות למניה עצמה תוך תקופה קבועה מראש. כשאותו מועד קבוע מגיע, רק אז החברה מנפיקה למעשה את המניות. בתום ההבשלה ניתנת האפשרות למכור את המניה ולהיפגש עם הכסף.

טיפ אלי חייקה! תשלומי מעין דיבידנד שמגיעים לעובדים חשופים למס שולי (עד 50%).

(Restricted Shares) RS – מניות חסומות

RS הינן מניות של החברה המוענקות לעובדיה. לאחר תקופת חסימה מסוימת, המניות עומדות לרשות העובדים ואז נהנים העובדים מהזכויות שמקנות מניות כגון הצבעה ודיבידנדים.

(Restricted Shares award) Rsa גמול מניות חסום

היא תוכנית תגמול המאפשרת לעובד לרכוש מניות מוגבלות במחיר מלא או חלקי לאחר תקופת עבודה והשגת יעדים כמוגדר בתוכנית.

(Performance Share Unit) Psu יחידות ביצוע למניה

היא תוכנית תגמול שמיועדת לעובדים בכירים ונושאי משרה, ההבשלה כוללת מעבר לתנאי תקופת עבודה גם תנאיי ביצוע שונים.

הולדבק (Holdback)

מנגנון הולדבק בעסקה מאפשר לרוכש להחזיק חלק מתמורה הרכישה בנאמנות וזאת בכפוף להמשך העסקתם של מייסדים או עובדי מפתח בחברה ובכך מסייע לרוכש למצות את הערך מעסקת הרכישה על ידי שימור המייסדים או עובדי המפתח בחברה.

טיפ אלי חייקה! ישנה חשיפה ל-50% מס. ולכן יש להקפיד בין היתר על הוראות חוזר מס הכנסה שהייתי שותף לכתיבתו ("מנגנוני שימור ומגבלות על מייסדים ועובדי מפתח")

הבשלה הפוכה: ריוורס וסטינג (Reverse Vesting)

מנגנון אשר מטרתו להבטיח שהמייסדים/עובדי מפתח ימשיכו לפעול למען קידומה של החברה וחיזוק הקשר בינם לבין החברה, וכן לשמר את האטרקטיביות של החברה והמשך פעילותה כלפי משקיעים ורוכשים פוטנציאליים. המנגנון מיושם, באמצעות הטלת מגבלות על מניות המייסדים/עובדי מפתח במשך תקופה מסוימת למשך בעת כניסת משקיע וכיוצ"ב.

טיפ אלי חייקה! ישנה חשיפה ל-50% מס. ולכן יש להקפיד בין היתר על הוראות חוזר מס הכנסה שהייתי שותף לכתיבתו ("מנגנוני שימור ומגבלות על מייסדים ועובדי מפתח")

עסקאות סקנדרי (Secondary)

עסקת סקדנרי היא עסקה בה אדם רוכש מניות בחברה בדרך משנית לחברה, כלומר, מבעל מניות קיים של החברה (בניגוד לעסקאות בשוק הראשוני שבה מוזרמים הכספים ישירות לחברה). התמורה משולמת לבעל המניות המוכר ואין שינוי בסך המניות המוקצות.
טיפ אלי חייקה! לעיתים בעסקאות סקנדרי מעורבים גם עובדים המוכרים את מניותיהם לחברה או למשקיע חדש או לבעלי מניות קיימים, דבר זה יכול לגרור מיסוי מירבי של 50%.

"חברה מעבידה" לפי סעיף 102 לפקודה

הוגדרה כאחת מאלה:
1.  חברה תושבת ישראל או מעביד שהוא חברה תושבת חוץ שיש לה מפעל קבע בארץ או מרכז מו"פ בארץ (להלן: "המעביד").

2. חברה שהיא בעלת שליטה ב"מעביד" או ש"המעביד" בעל שליטה בה כגון חברה אם או חברה בת.

3. חברה שאותו אדם הוא בעל שליטה במעביד ובה כגון חברות אחיות.

טיפ אלי חייקה! לעמידה בתנאי הסיפה של חלופה 1 להגדרה  נדרשת החלטת מיסוי.

חברה מקצה

חברה מעבידה שמניותיה הוקצו לעובדים בהקצאת מניות לפי סעיף 102 לפקודה. כלומר, במועד ההמרה העובד ימצא את עמו אוחז במניותיה ולא במניות חברה אחרת בקבוצה. לרוב תיבחר החברה הנסחרת בקבוצה ליצר נזילות.

טיפ אלי חייקה! יש לשים לב כי אף שהעובד מועסק בחברה א' הוא יכול למצוא את עצמו עם מניות בחברה אחרת. יש השלכות לכך שהחברה פרטית או ציבורית.

"חברה מדווחת" לפי סעיף 102 לפקודה

החברה שאחראית לדיווחים מול רשות המיסים כגון מגישה את תוכנית ההקצאה. ככלל לפי הכללים של מס הכנסה זאת תהא החברה המקצה.

טיפ אלי חייקה! אם החברה המקצה היא תושבת חוץ נדרש לבחור אחת מהחברות המעבידות שהיא תושבת ישראל.

טופס 146 של רשות המיסים

טופס דיווח המוגש לרשות המיסים על ידי הנאמן בתוך 120 ימים ממועד תום הריבעון וכולל בין היתר את הפרטים הבאים: תאריך ההקצאה, מספר המניות, תוספת המימוש.

טיפ אלי חייקה! רשלנות בדיווח עלולה לעלות בפגיעה בהטבות המס.

טופס 156 של רשות המיסים

טופס דיווח המוגש לרשות המיסים על ידי הנאמן בתוך 120 ימים מתום כל שנה. טופס 156 כולל בין היתר את פרטי הניצעים והקצאותיהם, יתרת המניות, פעולות שנעשו בשנה הקודמת, דיבידנדים שחולקו, וסכום המס שנוכה.

טיפ אלי חייקה! רשלנות בדיווח עלולה לעלות ביוקר.

נוהל עדכון עובדים

נוהל עדכון עובדים הוא דרישת רשות המיסים בכל בקשה להחלטת מיסוי באופציות לעובדים שמגישה חברה לרשות המיסים. מטרת הנוהל הינה להביא לידיעת העובדים את תנאי ההחלטת המיסוי והמגבלות מכוחה החלים על העובדים.

טיפ אלי חייקה! רעיון הנוהל עלה לי כאשר ניהלתי את המחלקה ברשות המיסים ןגילית שהועבדים אינם מקבלים מידע מלא מהחברות על המכשירם בידיהם, והחלטות המיסוי שהחברה פונה בשמם לרשות המיסים.

הקצאה טרייה

הקצאה טרייה, הכוונה להקצאה שנעשה בתקופה הסמוכה (90 יום לפני) לאירוע מסוים כגון אקזיט, הנפקה או שינוי מבנה. הקצאה טרייה של תגמולים הוניים לפני אותו אירוע גוררת מיסוי מירבי עקב הסמיכות לאירוע והידיעה מראש על האירוע.

תקנות מכירה כפויה

תקנות מכירה כפויה הינן תקנות מכירה שלא מרצון שהותקנו בשנת 2017 ומקנות סמכות למנהל לאשר כי לא תהא הפרה של הוראות סעיף 102 במקרה של מכירה שלא מרצון ובהתאם לתנאים שיורה, יש להדגיש כי במקרה זה יש לפנות לרשות המיסים כדי לקבל החלטת מיסוי.

הקצאות מניות לעובדים עם נאמן:

קיימים 2 מסלולים עם נאמן: רווח הון ועבודה, המסלול השכיח ביותר הינו מסלול רווח הון.
מסלול רווח הון

1. תקופת חסימה -24 חודשים החל מהיום שבו הוקצו המניות והופקדו אצל הנאמן.
2. שיעור המס – 25% במועד המימוש.
3. חריג לשיעור המס בחברות ציבוריות- במכירת מניה אשר במועד ההקצאה הייתה החברה
המקצה חברה הרשומה למסחר או שנרשמה למסחר תוך 90 יום ממועד ההקצאה יחושב
מרכיב פירותי שייגזר -בהתאם למנגנון המפורט בסעיף 102(ב)(3) לפקודה –מסך שווי
ההטבה אשר ימוסה במס שולי (להלן: "המרכיב הפירותי").
4. התרת הוצאות- תותר הוצאה אך ורק בגין המרכיב הפירותי לפי סעיף 102(ד)(1) לפקודה.
5. סנקציה בהפרת תנאי 102-סעיף 102(ד)(2) לפקודה וכלל 7(ב)(1)(ב) לכללים קובעים כי
שיעור המס במקרה זה יהא שולי. בנוסף לכך לא תותר הוצאה בגין המרכיב הפירותי
במקרה זה.
מסלול הכנסת עבודה

1. תקופת חסימה- 12 חודשים החל מהיום שבו הוקצו המניות והופקדו אצל הנאמן.
2. שיעור המס – מס שולי במועד המימוש.
3. התרת הוצאות- תותר הוצאה לפי סעיף 102(ד)(1) לפקודה.
4. סנקציה בהפרת תנאי 102- כלל 7(ב)(1)(2) לכללים קובע כי ניכוי המס יהא הגבוה מבין:
1. המס שהיה חל במועד ההקצאה עם ריבית וה"ה למועד התשלום.
2. המס החל במועד המימוש.

הקצאות מניות לעובדים שלא באמצעות נאמן:

חברה רשאית להקצות מניות גם שלא באמצעות נאמן. המס שיחול תמיד הוא מס שולי (עד 50%) ולא מס רווחי הון (25%). יש להבחין בין מקרה בו הוקצתה לעובד אופציה שאירוע המס נדחה למכירה המניה לבין הקצאת מניה שבה אירוע המס במועד ההקצאה.

טיפ אלי חייקה! ניתן להקצאות בד בבד להקצאה באמצעות נאמן בהקצאה שאינה באמצעות נאמן.

הקצאת מניות (בכלל המקרים):

1. מועד אירוע המס- במועד ההקצאה כהכנסה לפי סעיף 2(1) או 2(2), לפי העניין. במועד
המכירה, יחויב העובד כמו כל מחזיק אחר בגין הכנסה לפי חלק ה' לפקודה, לפי העניין.
2. שיעור המס – במועד ההקצאה מס שולי ובמועד המכירה במס רווח הון.
3. התרת הוצאות- תותר הוצאה לפי סעיף 102(ד)(1) לפקודה.

הקצאת זכות שאינה רשומה למסחר בבורסה:

1. מועד אירוע המס- במועד המכירה, יחויב העובד במס לפי סעיף 2(1) או 2(2).
2. שיעור המס –מס שולי.
3. התרת הוצאות – לא תותר הוצאה, סעיף 102(ד)(1) לפקודה לא כולל התרת הוצאה במקרה זה.

סעיף 102 לפקודת מס הכנסה

סעיף ההטבות המס העיקרי. מכוחו ניתן לסווג הכנסה שמקורה ביחסי עובד מעביד כהכנסה מרווח הון בשיעור מס מופחת של 25% (חלף עד 50%), וכן לדחות את אירוע המס עד למכירת המניות. הסעיף עושה הבחנה בין שני מסלולים עקירים: באמצעות נאמן (שנחלק בעצמו למסלול רווח הון ומסלול הכנסת עבודה) ושאינן באמצעות נאמן.

טיפ אלי חייקה! אי עמידה בתנאי סעיף 102 עשויות להעביר את העובד למיסוי במס שולי (עד 50%) לפי סעיף 2(2) לפקודה או סעיף 3(ט) לפקודה, וכן להקדמת אירוע המס להענקה או המרה למניה.

תוכנית אופציות (Employee Stock Option Plan) ESOP

המסמך המשפטי העיקרי הכללי המגדיר את העקרונות על פיהם יוקצו הקצאות לעובדים, יועצים ונושאי משרה במהלך חיי תכנית התגמול, כאשר תוכנית האופציות פוקעת כעבור מספר שנים כפי שיוגדר מראש על ידי החברה (לרוב 10 שנים)

טיפ אלי חייקה! חלק מתוכנית האופציות אינן מנוסחות כראוי ועשויות לפסול את הטבות המס לפי סעיף 102.

מועד הענקה (Grant date)

המועד שבו אושרו סופית תנאי ההקצאה וסוכמה ההבנה עם העובד. למועד הענקה חשיבות רבה, בין היתר מכאן נמדד תום התקופה וכן נמדד המרכיב הפירותי בהקצאה בחברה ציבורית.

טיפ אלי חייקה! הייתי שותף לכתיבת הנחיה מרשות המיסים מ-24.7.2012 ובו קבענו תנאים לעניין זה.

נאמן המס trustee) Tax)

על מנת לקבל הטבות המס לעיתים נדרש להפקיד את המניות בידי נאמן (ולא ישירות בידי העובד, כדי לוודא את תשלום המס כחוק). לפי כללי סעיף 102 הנאמן יכול להיות:  עורך דין, רואה חשבון או חברה לנאמנות. על הנאמן לנהל את הנאמנות בזמן אמת בדרך ממוחשבת, להיות אקטיבי ולברר ככל שניתן עמידה בהוראות סעיף 102 וניכוי מס ראוי.

טיפ אלי חייקה! עובד בחברה יכול לשמש בעצמו כנאמן ובתנאי שהוא עו"ד או רו"ח הנושא תפקיד מנכ"ל, סמנכ"ל, חשב או יועץ משפטי, ובלבד שלו עצמו לא הוקצו מניות באותה תוכנית הקצאה.

טיפ נוסף אלי חייקה! לעיתים גם בשיניי מבנה כגון בהחלפת מניות על פי סעיף 104ח לפקודה נדרשת הפקדה בידי נאמן.

אופציות תלויות ביצועים Performance-dependent options

הן אופציות אשר הבשלתן אינה רק תלויה בתקופת עבודה, אלא תלויה או תלויה גם בביצועים שונים כגון מחיר מניה, יעדי מכירות, גיוס לקוחות וכיוצ"ב. ב-2018 הייתי שותף לכתיבת חוזר18/2018  של מס הכנסה העוסק בתגמול מבוסס הון שהבשלתו תלוית ביצועים שקבע את הקריטריונים להבשלה תלוית ביצועים במסגרת סעיף 102.

טיפ אלי חייקה! חוזר18/2018  מורכב ואי עמידה בתנאיו עלולות לפגום בהטבות המס.

בחירת מסלול המס לפי סעיף 102 – הקצאה במסלול נאמן

בהקצאות מניות לעובדים עם נאמן קיימים שני מסלולים עם נאמן לבחירת החברה מראש: מסלול רווח הון ומסלול עבודה, המסלול השכיח ביותר בישראל הוא מסלול רווח הון, הואיל ומעניק את מירב הטבות המס.
מסלול רווח הון:

1. תקופת חסימה – 24 חודשים החל מהיום שבו הוקצו המניות והופקדו אצל הנאמן.
2. שיעור המס – 25% במועד המימוש.
3. חריג לשיעור המס בחברות ציבוריות – יחושב מרכיב פירותי שייגזר מההפרש בין מחיר המניה לתוספת המימוש במועד ההקצאה.
4. התרת הוצאות – ככלל תותר הוצאה לצורכי מס בגין המרכיב הפירותי בלבד.

מסלול הכנסת עבודה:

1. תקופת חסימה – 12 חודשים החל מהיום שבו הוקצו המניות והופקדו אצל הנאמן.
2. שיעור המס – מס שולי (עד 50%) במועד המימוש.
3. התרת הוצאות – ככלל תותר הוצאה לצורכי מס.
טיפ אלי חייקה! יש להיזהר מבחירת מסלולים במקביל זה לזה.

טיפ נוסף אלי חייקה! לעיתים ניתן לבצע שינוי מסלול לרוב למסלול רווח הון במסגרת החלטת מיסוי.

כתב אופציה (warrant)

השם המדויק יותר משפטית מאופציות (שהם התגמול השכיח לעובדים). ההבחנה שבאירוע ההמרה החברה מנפיקה מניה חדשה לעובד (בשוק ההון מתמשים במונח אופציה option במובן של עסקה בין שני צדדים סוחרים "מעל הראש" של החברה).
כתבי אופציה לעיתים ניתנים למשקיע במסגרת סיבוב השקעה בתור "צ'ופר" על השקעתו והם גם לעיתים כוללים הנחה מסוימת למשקיע על המחיר למניה (לעומת המחיר למניה בסיבוב ההשקעה).

טיפ אלי חייקה! תשאל מי הגוף שמנפיק את המניה בעת ההמרה.

הדירקטוריון (Board of directors)

חברי דירקטוריון החברה (נקרא גם חבר המנהלים) נבחרים באסיפת בעלי המניות. תפקיד הדירקטוריון לייצג את אינטרס כלל בעלי המניות. בהתאם להוראות חוק החברות, בחברה ציבורית ישנה חובה למנות שני דירקטורים חיצוניים (דח"צים) אשר תפקידם לייצג את האינטרסים של הציבור. בחברה פרטית יש חובה
למנות לכל הפחות דירקטור אחד. תפקיד הדירקטור לפקח על ביצועי החברה, למנות את המנכ"ל, להתוות את המדיניות החברה, להכריז על חלוקת דיבידנד או הענקת תגמול הוני לעובדים ובכך לסייע בקידום הצלחתה של החברה.

טיפ אלי חייקה! גם דירקטור מוגדר עובד וזכאי להטבות לפי סעיף 102 (אך יש להיזהר!).

ערך האופציה (Option Value)

ערכה של אופציה אינו רק ערכה הפנימי Intrinsic Value (ההפרש בין מחיר המניה לתוספת המימוש) אלא גם הערך החיצוני Extrinsic Value (ערך הזמן שמגלם את הסיכוי שהמניה תעלה בערכה בעתיד עד לפקיעתה).

טיפ אלי חייקה! בחברה פרטית הערכה השווי היא עניין מורכב ולא תמיד ניתן לדעת האם האופציה אינה מחוץ/בתוך לכסף.

תקופת האפלה (Blackout Period)

תקופה שבה חל איסור מוחלט או חלקי על מסחר בני"ע של חברה ציבורית לרוב לפני פרסום דוחות כספיים או הודעה רווחים. איסור זה חל גם על עובדים החשופים למידע פנים שאינו חשוף לציבור. במקרים בהם עובד עוזב את החברה והחברה נמצאת בתקופת האפלה יכולה להיווצר בעיה ולכן יש לבחון לגופו של עניין את תקופת ההאפלה ביחס לזמן המימוש המוגבל כתוצאה מהעזיבה.

טיפ אלי חייקה! לעיתים תקופת האפלה עלולה לפגום בהטבות המס.

אקזיט EXIT או IPO (הנפקה ראשונה לציבור)

חלומה של כל חברה היא להימכר או להיות מונפקת. ואולם אירוע זה יוצר את חבות המס ויש להתכונן אליו מבעוד מועד.

טיפ אלי חייקה! יש להיזהר מהקצאה טרייה שנעשה בתקופה הסמוכה לאירוע.

טיפ אלי חייקה! לפי תקנות מס הכנסה "מכירה שלא מרצון" (מכירה כפויה) שהייתי שותף לכתיבתם ב-2017 ניתן במקרים מסוימים לקבל החלטת מיסוי להקלות מס.

דילול (dilution)

לעיתים בסביב גיוס מונפקות ממניות חדשות. כך העובד שהחזיר עד הסבב הנוכחי % X מהחברה עשוי לרדת בשיעור החזקותיו. פועל יוצא באקזיט יקבל חלק קטן יותר.

טיפ אלי חייקה! יש לשים לב לאחוז ההחזקה והדילול בסבבי הגיוס.

הגנה מפני דילול Anti-Dilution Protection))

סעיף המופיע בהסכמי בעלות והשקעות, כמו בהסכם מייסדים, הסכם משקיעים או תקנון החברה, ומטרתו לגדר את הדילול בסביב הגיוס הבאים בחברות כאשר שווי המניה יורד. במקרים מעין אלו, יוקצו לו מניות נוספות שישמרו על היקף אחזקותיו ובכך ימנעו את דילול כוחו. כמות המניות שיוקצו מחושבת על בסיס נוסחאות ייעודיות, כגון מנגנון פיצוי מלא (Full Ratchet) המספק הגנה מלאה לפי השווי של הסבב הבא או מנגנון הממוצע המשוקלל ((Weighted Average המספק הגנה חלקית בין הממוצע בין סבבי הגיוס.

טיפ אלי חייקה! למנגנון אנטי-דילול יכולות להיות השלכות כלכליות על אחוז ההחזקה בעתיד, וכן השלכות מס שונות בסעיף 102.

זכות הצטרפות למכירה (Tag Along Rights)

זכות שעשויה להופיע בהסכמים שונים, כגון הסכם מייסדים, הסכם השקעה, הסכם רכישת מניות, תקנון חברה ואחרים. לפיה בעל המניות קיים זכאי להצטרף לעסקת מכירה של בעלי מניות אחרים לצד ג'. בעל מניות שמעוניין למכור את מניותיו חייב ליידע את בעל הזכות, וזה רשאי להצטרף לעסקת המכירה בתנאים זהים על בסיס פרו-רטה (כלומר, בהתבסס על שיעור החזקותיו היחסי בחברה).

טיפ אלי חייקה! בדוק אם מניותיך זכאיות לזכות כדי שלא תפספס אירוע הנזלה פוטנציאלי.

קרן הון סיכון (Venture Capital)

שותפות מוגבלת המשקיע בחברות היי-טק בשלבים שונים (בהתאם לגודל הקרן) הכוללת שותף כללי General Partners (GP) המנהל את השקעות השותפות בפועל ושותפים מוגבלים Limited Partners (LP) המזרימים את הכספים. חלוקת הרווחים נעשית לרוב במנגנון 80% ל-LP ו-20% ל-GP ('דמי הצלחה').

טיפ אלי חייקה! כדי לקבל הטבות מס מקסימליות הקרן נזקקת לאישור לפי סעיף 16א לפקודת מס הכנסה.

טיפ אלי חייקה! כדי שדמי ההצלחה יזכו בשיעורי מס מוטבים נדרשת, בין היתר עמידה בכללי סעיף 102 לפקודה.

בקדייטינג  (Backdating) "תיארוך לאחור"

שינוי מלאכותי רטרואקטיבי של מועד ההענקה של כתבי אופציה למניה לתאריך שבו מחיר המניה היה בשפל, כך שמימוש האופציה יניב רווח מרבי למחזיק בה. שינוי התאריך עשוי להניב תוצאות מס וחשבונאיות מטיבות מהמציאות. פעולה זו בניגוד לחוק בהיותה רישום כוזב במסמכי תאגיד.

טיפ אלי חייקה! הייתי שותף לכתיבת הנחיה מ-24.7.2012 ובו קבענו תנאים לעניין זה.

זכות סירוב ראשונה Right of First Refusal (ROFR)

ככלל העובד לאחר שהאופציות הומרו למניות רשאי למוכרן לצד ג'. זכות הסירוב הראשונה מאפשרת לבעלי המניות הקיימים ו/או החברה לרכוש בחזרה את המניות שמוצעות על ידי בעל מניות מסוים לרבות העובדים (באותם התנאים שהם היו מוצעים לצד ג'). המטרה היא לאפשר לבעלי המניות הקיימים למנוע את דילול הבעלות ואת כניסתם של צדדי ג' בלתי רצויים לחברה.

טיפ אלי חייקה! זכות נפוצה בחברות היי-טק, יש לבחון את הפרטים הקטנים שאינם פוגעים בהוראות סעיף 102 לפקודה ו/או מקימים ארועי מס.

מסמך תנאים ראשוני (Term Sheet) והסכם ההשקעה share purchase agreement (SPA)

מסמך שאינו מחייב המתאר את התנאים וההגבלות המרכזיים שלפיהם משקיע מסכים לבצע השקעה כספית בחברה, נקרא גם "הסכם עקרונות". בדרך כלל בכפוף לביצוע בדיקת נאותות – (Due Diligence). לאחר החתימה על מסמך התנאים הראשוני, יכינו הצדדים את הSPA  אשר הוא בגדר חוזה מחייב.

טיפ אלי חייקה! במסמך התנאים הראשוני ובהסכם ההשקעה, יש לבחון את הפרטים הקטנים שאינם פוגעים בהוראות סעיף 102 לפקודה ו/או מקימים ארועי מס.

הסכם השקעה מסוג SAFE

 חברה יכולה לגייס משאבים באמצעות התחיבות (המקרה הקלאסי – הלוואה מהבנק) או הון עצמי (המקרה הקלאסי השקעת בעלים). ה-SAFE  (Simple Agreement for Future Equity)הוא מכשיר מימון שנולד לפני כ-10 שנים שחברות משתמשות בו לעתים קרובות כדי לגייס הון בשלבים הראשונים שלהן.  מחד גיסא, מדובר בהסכם הדומה במהותו להסכמי הלוואות המירות (Convertible Loan Agreements)  שאינו מזכה עד ההמרה בזכויות בחברה כגון הצבעה ודיבידנד ומאידך גיסא סכום ההשקעה לא יעמוד לפירעון בעתיד במקרה שלא יומר על ידי המשקיע (למעט בפירוק החברה) והוא גם אינו נושא ריבית. במסמך שפרסמה רשות המיסים במאי 2023 נקבעו עקרונות כיצד יסווג מכשיר ה-SAFE.

טיפ אלי חייקה! לסיווג המכשיר הלשכות מס מהותיות. המסמך של הרשות נותן קריאת כיוון ולא ודאות.

הערכת שווי 409A

הערכת שווי חברה פרטית היא משימה שאינה פשוטה. ברם, כל חברה פרטית המעוניינת להציע תגמול מבוסס מניות לעובדים אמריקאים מחוייבת לבצע זאת תחת סעיף 409 A לחוקי המיסוי האמריקאיים.

טיפ אלי חייקה! הדין האמריקני ואולם רלוונטי גם לחברות רבות בישראל ישנם אזרחי ארה"ב (החייבים במס גם בארה"ב) וחברות בנות בארה"ב, וכן לעובדי רילוקיישן.

טבלת הון Cap Table (Capitalization Table)

טבלה המציגה תמונת מצב עדכנית של בעלי המניות ומבנה ההון של החברה כולל את הפרטים של בעלי המניות (היזמים, משקיעים חיצוניים וכו׳), חלוקת האחוזים של כל אחד, מספר המניות בכולל בחברה, שווי כל מניה והשווי של החברה כולה.

טיפ אלי חייקה! לא כולנו נולדנו שווים וכך גם זכויות המניות השונות, ולכך יש לתת את הדעת. לרבות לענין חלקם של העובדים וזכויותיהם.

סכומי השתתפות Recharge

הסכם לחיוב בין-חברתי בגין תשלום מבוסס מניות אשר מוענק לעובדים. עוסק במקרים בהם יש עובד שנותן שירותים לחברה מסוימת בקבוצה אך חברה אחרת בקבוצה היא זאת שמקצה לעובד את התשלום מבוסס המניות בגין השירותים שסיפק (בדרך כלל חברת האם הציבורית בארה"ב וחברת הבת הישראלית שהיא מעין מרכז פיתוח).

טיפ אלי חייקה! ב-2021 פורסם חוזר מס הכנסה 1/2021 שהייתי שותף לכתיבתו. ישנה חשיפת מס שהתשלומים יחויבו כדיבידנד.

הסכמי קוסט פלוס במחירי העברה COST PLUS

חברות בין-לאומיות נוהגות לרכז את עיקר הפונקציות שלהם (כגון נכסים בלתי מוחשיים והנהלה) בארצות הברית, ביתר מדינות העולם כגון ישראל נמצאים מרכזי פיתוח ומשווקים בסיכון נמוך. לפי סעיף 85א לפקודה נדרש למצוא שיטה לתמחר את העסקאות בין הצדדים הקשורים, במקרים כאמור לרוב נקבעת שיטת קוסט פלוס שמשמעותה שיפוי החברה הבת על עלויותיה ועוד מרווח רווח מינימלי (הפלוס לרוב נע בין 5% עד 10%). כפועל יוצא, הכנסתה לצורכי מס של חברת הבת הנובעת מחברת האם תהיה בגובה קוסט פלוס בגין הוצאות השכר החשבונאיות שנרשמו במועד הענקת האופציות לעובדים, מאידך, אותן הוצאות שכר ששימשו כבסיס לחישובי הקוסט פלוס לא יותרו בניכוי לצרכי מס בחברת הבת, ככל שמסלול המיסוי של העובדים הוא מסלול רווח הון באמצעות נאמן .

טיפ אלי חייקה! בהלכת קונטירה שהייתי שותף להליכים בית המשפט העליון הכיר בכללי החשבונאות בנושא תשלום מבוסס מניות לצורך מיסוי חוזי הקוסט פלוס. יש להערך לעניין זה מבועד מועד.

תשלום מבוסס מניות תקן 24 או IFRS2

לפי כללי חשובונאות מקובלים, תקן 24 (מוסד התקינה בישראל) או התקן הבין לאומי IFRS2 מחייב ישות להכיר בדוחותיה הכספיים בעסקאות תשלום מבוסס מניות, כולל עסקאות עם עובדים או צדדים אחרים שיש לסלקן במזומן, בנכסים אחרים, או במכשירים הוניים של הישות. תקן זה ייושם לכל עסקאות תשלום מבוסס מניות, פרט לעסקאות שלגביהן חלים תקנים אחרים.

טיפ אלי חייקה! יש לשים לב שהחלטות מיסוי רבות נוגעות במישרין או בעקיפין בכללי החשבונאות הרלוונטיים.

חברת LLC  (Limited Liability Company)

תאגיד מיוחד אמריקני שבו ברירת המחדל שניתנת הגנה מפני נושים והמיסוי נעשה ברמת בעל המניות (מיסוי שקוף). רשות המיסים בישראל מאפשרת להשקיף אותו בתנאים מסוימים לפי חוזר מס הכנסה מס' 5/2004 – זיכוי ממס לתושב ישראל המחזיק ב- L.L.C

טיפ אלי חייקה! לעיתים החברה המקצה היא LLC יש לוודא מראש שהיא עומדת בתנאי סעיף 102 לפקודה.

שיטות המיסוי: מס טריטוריאלי מול מס פרסונלי Worldwide taxation vs territorial taxation

בישראל החל מ-1.1.2003 נהוגה שיטה מוערבת שבה תושבי ישראל חייבים במס על הכנוסתיהם ברחבי הגלובוס (מס פרסונלי). לעומת זה, תושבי חוץ חייבם על הכנסות שהפיקו בתחומי מדינת ישראל בלבד (מס טריטוריאלי).

טיפ אלי חייקה! עובד רילוקיישן חשוף לכפל מס מובנה הן בישראל הן במדינה הזרה.

טיפ נוסף אלי חייקה! האם חלות על עובד רילוקיישן הוראות סעיף 102 או 3(ט) לפקודה.

תושב ישראל Israeli resident (מבחן "מרכז החים")

לצורכי מס ייחשב תושב ישראל (וכפועל יוצא חייב במס על הכנוסתיו ברחבי הגלובס) מי שמרכז החיים שלו בישראל. לרוב, בשנת מס מסוימת ייחשב מרכז חייו של אדם בישראל, אם מתקיים לגביו אחד שתי חזקות הימים: בשנת המס הספציפית הוא שהה בישראל ברוב הימים (183 ימים או יותר). הוא שהה בישראל בשנת המס הספציפית 30 ימים או יותר, וכל תקופת שהייתו בישראל בשנת המס הזו ובשנתיים שקדמו לה הסתכמה ב-425 ימים או יותר. כדי לקבוע מהותית היכן מרכז חייו יובאו בחשבון קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים, ובין היתר: מקום ביתו הקבוע. מקום המגורים שלו ושל בני משפחתו. מקום עיסוקו הרגיל. מקום האינטרסים הכלכליים שלו. מקום פעילותו בארגונים, באיגודים או במוסדות שונים.

טיפ אלי חייקה! ההגדרה אינה חד-משמעית. עובד רילוקיישן חשוף לכפל מס מובנה הן בישראל הן במדינה הזרה.

בישראל החל מ-1.1.2003 נהוגה שיטה מוערבת שבה תושבי ישראל חייבים במס על הכנוסתיהם ברחבי הגלובוס (מס פרסונלי). לעומת זה, תושבי חוץ חייבם על הכנסות שהפיקו בתחומי מדינת ישראל בלבד (מס טריטוריאלי).

טיפ אלי חייקה! עובד רילוקיישן חשוף לכפל מס מובנה הן בישראל הן במדינה הזרה.

טיפ נוסף אלי חייקה! האם חלות על עובד רילוקיישן הוראות סעיף 102 או 3(ט) לפקודה.

דיווח מס שנתי בארצות הברית – טופס 1040 וטופס 1040NR

טופס 1040 הוא טופס דיווח ההכנסה השנתית המיועד ליחידים המגישים דיווח מס והוא הטופס המקביל לטופס 1301 בישראל. בניגוד לישראל, בארה"ב קיים טופס מיוחד NR  1040 – טופס דיווח מס שנתי המיועד ליחידים שאינם אזרחים אמריקאיים, אך חייבים בחובת דיווח המס כגון שהפיקו הכנסות בארה"ב.

טיפ אלי חייקה! כל תושב ישראל שמפיק הכנסות בישראל מומלץ לשמור את הטפסים והאסמכתאות מחו"ל למניעת כפל מס בעתיד. יש להביא את הנתונים מאותם דוחות בחשבון לדיווחים בישראל תוך התאמתם לדין הישראלי.

דו"ח מס שנתי 2023 ליחידים ובעלי עסקים שאינם חברה (טופס 1301)

בעלי עסקים (ולפעמים גם שכירים שמגיעים לתקרת מס נוסף של כ-700 אלף ש"ח בשנה ו/או שלא נוכה להם כל המס במקור מהכנסותיהם כנדרש כגון הכנסות מחו"ל) מחויבים להגיש דוח שנתי על הכנסותיהם והוצאותיהם בשנת המס. לאחר הגשת הדוח יתברר אם מגיש הדו"ח חייב לשלם עוד מס או שהוא זכאי להחזר כי שילם עודף מס במקדמות.

טיפ אלי חייקה! מנסיוני ברשות המיסים חלק ממי שחייב בהגשת דוח אינו מגיש או מגיש באיחור (ומשלם קנסות כבדים), וכן כדאי להיעזר באיש מקצוע כדי למקסם את ההטבות.

דו"ח מקוצר למס הכנסה עבור יחידים המבקשים החזר מס (טופס 135)

מי יכול להגיש בקשה להחזר מס יחידים (שאינם בעלי עסק או חברה) ואינם חייבים להגיש דוח שנתי למס הכנסה, אך מעוניינים למצות את זכויותיהם ולהגיש דו"ח שנתי כבקשה להחזרי מס. בהתאם לסעיף 160 לפקודת מס הכנסה, ניתן להגיש בקשה להחזר מס ששולם ביתר (מס עודף) בשנת מס מסוימת עד שש שנים אחריה. לדוגמה: בשנת 2023 עד ליום 31.03.2024 ניתן להגיש דוחות להחזר מס, משנת 2022 עד לשנת 2017 (כולל שנת 2017)

טיפ אלי חייקה! מנסיוני ברשות המיסים חלק ממי שזכאי להחזר מס אינו מגיש או מגיש באיחור, וכן כדאי להיעזר באיש מקצוע כדי למקסם את ההטבות.

דילוג לתוכן