כללי 102 החדשים להקלות מס בהקצאת אופציות למניות לעובדים מהווים צעד משמעותי בנוף המיסוי הישראלי המתעדכן חדשות לבקרים. במקור, סעיף 102 לפקודת מס ההכנסה בישראל נבע מרצון הרשויות להתמודד עם תוכניות הקצאת אופציות ומניות לעובדים ולהסיר חסמים מיותרים בדרך לשימוש במכשיר פיננסי זה.
התיקונים שהוכנסו בסעיף לאחרונה משפרים את יכולתה של רשות המיסים להבין, לעקוב ולפקח ביעילות אחר תוכניות האופציות הניתנות על ידי החברות לעובדיהן, והם משקפים איזון בין טובת העובדים, האינטרסים הפיננסיים של החברות וצרכי רשות המיסים. העלאת רמת הפיקוח מתבטאת בחיוב למלא שאלון מפורט בנוגע לתוכניות האופציות והעברת דיווחים רבעוניים ושנתיים לרשויות לגבי מצב התוכנית. כתבי ההקצאה, השאלון והדיווחים התדירים מחייבים מילוי מקצועי ומדויק ביותר, מכיוון שהם יקבעו את התייחסות רשות המיסים לתוכנית ההקצאה מרגע לידתה ועד לפקיעתה.
מטרת השאלון הינה לעלות על נקודות אדומות בתכנית ולאפשר לרשות המיסים לא לאשר את התכנית בזמנים הקבועים בחוק, מנגד השאלון תורם לחברות ומאפשר להם לתקן את אותן נקודות אדומות עוד בשלב הגשת התכנית וזה דבר מאוד חשוב
מהם כללי 102 ואיך הם מגדירים את המסגרת להקצאת אופציות?
כללי 102, הנגזרים מסעיף 102 לפקודת מס הכנסה בישראל, מהווים את המסגרת החוקית-רגולטורית המרכזית בכל הנוגע להקצאת מניות ואופציות לעובדים בחברות. הם מתייחסים להיבטי המיסוי של הטבות הון לעובדים, מגדירים באופן ברור את התנאים הנדרשים לעמידה בהטבות המס, את אופן החזקת המניות והאופציות בנאמנות, את פרק הזמן שבו חייבים הניירות להיות בנאמנות כדי להבטיח זכאות להקלת מס, וכן את אופן הדיווח על מימוש המכשירים ההוניים בעזרתם נוצר תהליך מוסדר המאפשר לחברות להעניק לעובדים תמריצים הוניים בעלי יתרונות מיסויים.
הכללים משרתים את החברה, העובדים ורשויות המס, אך גם את המשק הישראלי בכללותו, שכן תוכניות הקצאת אופציות או מניות הן מכשיר פיננסי שתורם לחיזוק השוק המקומי, משפר את האטרקטיביות של ישראל כמרחב פעילות לחברות בינלאומיות ומסייע להן לשמר ולפתח את ההון האנושי שהן מעסיקות וזאת בעלות תקציבים נמוכה ביחס לתמריצים אחרים כגון מענקי מדינה והטבות מס במסגרת חוק עידוד השקעות הון. בשל כך, למדינת ישראל אינטרס מובהק להקל על מתן תגמולי הון לעובדים ולעודד את המעסיקים לעשות זאת, ולכן אושרו הטבות מס במימוש האופציות ודחיית מועד תשלום המס על הרווחים למועד מכירתן וקבלת התשלום על ידי העובד. משמעותה של ההטבה העיקרית היא כי על הרווח יחול שיעור מס של 25%, במקום שיעור מיסוי גבוה בהרבה כשכר מעבודה.
ההבדלים המרכזיים בין הכללים הישנים לכללי 102 החדשים
ההבדל המשמעותי ביותר בין הכללים הישנים לחדשים הוא באופני הדיווח, במידע המועבר לרשויות ובאופן בדיקתן את תוכניות ההקצאה. אין כמעט שינויים במכשירים הפיננסים עצמם, בתמריצים או בהטבות המס הניתנות עבורם.
על פי הכללים החדשים, על החברה המעוניינת בהקצאת מניות לעובדיה למלא שאלון מקיף המוגש דיגיטלית לרשויות המס. השאלון כולל את כל המידע הנדרש לרשויות המס כדי להבין את תנאי תוכנית ההקצאה והתגמול. יש לעדכן בו בין היתר פרטים בנוגע לחברה עצמה, סוג הנאמנות המופקדת על התוכנית, ופרטים נוספים על ההבשלה על החברה לפרט בשאלון את הזכויות הצמודות למניה (כמו למשל זכויות לדיבידנדים, זכויות מכירה וזכויות הצבעה), האופציה לרכישה עצמית של החברה, וכד'.
התקנות הקודמות לא איפשרו למעשה לרשות המיסים לבדוק לעומק את תכניות ההקצאה אשר היו מוגשות באופן ידני והפכו למאושרות לאחר 90 יום מיום הגשתן.
השאלון מאפשר לרשות המיסים לעלות על הנקודות הבעיתיות ולנטר אותן באופן מיידי… אם משהו אינו תקין, רשות המיסים יכולה להחליט להקפיא את התוכנית לצורך בירורים נוספים.
מילוי נכון של השאלון באופן מקצועי ומדויק יאפשר להימנע בהמשך ממפחי נפש של העובדים או החברה עצמה בשל פגיעה בהטבות המס וליהנות מהטבת המס במקום לשלם מס שולי.
חשוב להדגיש שרשות המיסים הקימה מאגר מידע שבו ירוכזו כל תכניות האופציות העידכונים והדיווחים השוטפים (146-156) ואשר ישמשו את אנשי השומה והניכויים בבוא העת.תכנית אופציות,הנספחים בהתאם לתקנות החדשות לרבות השאלון וכן כתבי הקצאה שהוכנו היטב על ידי איש מקצוע המכיר היטב את דרישות רשות המיסים עשויים למנוע גם בעיות עתידיות שחברות ועובדים עלולים להיתקל בהן עקב כך.
אופן הדיווח הרבעוני והשנתי לרשות המיסים
רשות המיסים החליטה על הסדרת הדיווחים הרבעוניים והשנתיים וקבעה שיבוצעו באופן מקוון, על החברות או הנאמנים שנקבעו לתוכנית ההקצאה לדווח לרשות המיסים מדי רבעון (דו"ח 146), וכן מדי שנה (דו"ח 156).
למרבה השמחה, ניתן למלא את דו"ח ה-146 אונליין, וניתנת ארכה של 120 יום מסוף הרבעון למילויובכל דו"ח רבעוני יש למלא פרטים כגון שמות העובדים המשתתפים בתוכנית, מספרי תעודת הזהות שלהם ופרטי זיהוי נוספים, מועדי הקצאת המניות או האופציות, כמה ואילו סוגים של תגמולים הוניים הוקצו לכל אחד מהם, מועדי ההבשלה, מועדי התשלום הצפויים, ועוד.
גם את הדיווח השנתי ניתן לבצע באינטרנט, לכל המאוחר עד לתאריך ה-30 באפריל של השנה הבאה (כלומר, הדיווח על שנת 2024, למשל, יכול להתבצע עד לתאריך ה-30 באפריל 2025). בדו"ח השנתי יש למלא פרטים דומים לאלו המופיעים בדו"חות הרבעוניים, ובנוסף גם פרטים כגון יתרת המניות של כל עובד בסוף שנת המס הקודמת, פירוט דיבידנדים שחולקו, שמות העובדים שאינם עוד חלק מן החברה או שאינם עוד תושבי ישראל, רישום החברה למסחר – במידה והתרחש, וזכויות נוספות שמומשו על ידי העובדים – במידה ומומשו.
משמעויות המס עבור עובדים – מה השתנה ומה נותר בעינו
מבחינת העובדים, כללי 102 החדשים לא משנים את העיקרון הבסיסי שלפיו הקצאת מניות או אופציות דרך נאמנות והחזקתן לתקופה מוגדרת מאפשרות ליהנות משיעורי מס מועדפים הדומים למס רווח הון במקום מס שולי על הכנסה. גם תחת הכללים המעודכנים, עובד שזכה באופציות או מניות חברה ועומד בכללי ההחזקה בנאמנות יוכל להמשיך ליהנות ממיסוי מופחת יחסית בעת המימוש. הבסיס נשאר כשהיה: כדי להבטיח את שיעורי המס המועדפים, עובדים צריכים להחזיק את ניירות הערך בנאמנות ולהמתין את פרק הזמן הנדרש כדי לזכות בהטבת המס הנדיבה שסעיף 102 מספק.
השלכות על תוכניות אופציות קיימות והתאמתן למצב החדש
תוכניות אופציות קיימות עשויות להזדקק להתאמות מסוימות כדי להפיק תועלת מלאה מהכללים החדשים ולהבטיח עמידה בדרישות המעודכנות. לכן, לחברות המפעילות תוכניות אופציות שהוגדרו בתקופת תקנות 102 הקודמות מומלץ לבחון מחדש את מסמכי התוכנית, את הסכמי הנאמנות ואת תנאי התוכנית. ניתן להחליט על בדיקה והתאמות של תוכניות העבר כך שיתאימו לדרישות השונות של רשות המיסים, הערכה מחודשת של סוגי ניירות הערך המוקצים לעובדים, הבהרת נוסח ההסכמים מול העובדים והוספת סעיפים המאפשרים גמישות בעת אירועי שינוי בעלות או העברת ניירות ערך בין נאמנויות. ההתאמות יאפשרו לארגון להגן על עצמו ועל העובדים ולהבטיח שיזכו למלוא ההטבות בבוא היום.
חשוב להדגיש כי התאמת התוכניות למצב החדש אינה מחייבת בהכרח שינויים מהותיים בכל היבט. לעיתים, די בביצוע התאמות נקודתיות: עדכון ניסוח, בחינת מועדי תחילת ההחזקה בנאמנות, התאמת ההסכמים לנוסח המעודכן של הכללים ואף העברת הדרכות פנימיות לעובדים כדי לוודא שהם מבינים את דרישות רשות המיסים.
אתגרים אפשריים הנובעים מן התקנות המעודכנות
אתגר אפשרי שחברות עלולות להיתקל בו הוא אי עמידה בזמני ההפקדה ו/או הדיווח הקבועים בחוק. כאמור, החוק קובע אילו מסמכים יועברו לנאמנים ובאילו מועדים הם חייבים להיות מועברים, וכן את מועדי הדיווח (מדי רבעון ומדי שנה) על פרטי התוכנית והעובדים הנכללים בה. אי עמידה בכללים עלולה לגרור לביטול הטבת המס.
אתגר משמעותי יותר הוא מילוי נכון ומדויק של השאלון, והדיווחים הרבעוניים והשנתיים.
פנייה למומחה המכיר לפני ולפנים את דרישות רשות המיסים עמדותיה וגבולות הגזרה שלה יכולה למנוע עוגמת נפש ובעיות מול רשות המיסים בעתיד.
משרדנו מתמחה בהיבטים המיסויים של הקצאת אופציות ויכול לסייע לכם בכל הקשור להכנת התוכנית ולדיווח אודותיה לרשויות המס. אנו עומדים לרשותכם במתן ליווי אישי ומקצועי המבטיח שהתהליך כולו יתבצע בצורה המיטבית.
השאירו פרטים כאן או צרו עמנו קשר, ונשמח לסייע לכם ולייעץ לכם בנושא.